Uzaktan mı? Örgün mü?

Uzaktan öğretim yöntemi ile 2008 senesinden beri ders vermekteyim. Bunu söylerken Çizgi-Tagem firmasına ayrı bir teşekkür etmek isterim. Zira 2008 de bizim okulda uzaktan eğitim alt yapısı yokken, onlardan derslerim de kullanmak üzere sanal sınıf ricasında bulunmuş ve 14 hafta boyunca o sanal sınıfı kullanarak öğrencilerimi (Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği bölümü öğrencileri idi..) video konferans ile tanıştırmıştım. Neyse konumuza dönelim!! Bana hep uzaktan öğretim mi yoksa örgün öğretim mi daha başarılı, diye sorular o kadar çok sorarlar ki, yaklaşık 8 sene (2010-2018) üniversite uzaktan eğitim altyapısının kurulması konusunda da bilgim olması, bu soruya bugün için cevap vermemi kolaylaştırdı açıkçası.

Bir eğitim-öğretim faaliyeti içinde 3 dinamik çok önemlidir. Öğreten, öğrenen ve kurum; bu dinamiklerin birinin, hangi öğretim modeli olursa olsun öğrenme/öğretme faaliyetini istememesi, çekinik kalması, hazır bulunuşluğunun olmaması o öğretim faaliyetinin sağlıklı yürümesi konusunda engeldir. Örneğin, öğretmenin uzaktan eğitim deneyiminin olmaması uzaktan öğretimi başarısız kılabilir. Yine öğrencilerin uzaktan öğretim dersinde, dersten kaçış, rahatlık gibi motivasyonlarla bulunmaları o faaliyetin de etkililiğine zarar verecektir. Kurum açısından bakarsak belki de en fazla sorumluluk onlara aittir. Hangi öğretim modeli olursa olsun, hadi uzaktan öğretimden bahsediyorsak oradan devam edelim. Öğretmen ve öğrencilerin uzaktan eğitim farkındalıkları, hazır bulunuşlukları, derslere güdülenmeleri gibi temel dayanaklarla ilgili sürekli bir eğitim ve deneme dersleri oluşturulması olanaklı hale getirilmelidir. Bu denemeler ve tekrarlar süreçte hem öğretmenin hem de öğrencinin durduğu yeri gösterecek ve taraflar gerçekten öğretme / öğrenme olgusu içindelerse, başarı bu anlamda gelebilecektir. Soruya tekrar dönecek olursak, ne uzaktan ne örgün ne de başka bir öğretim modelini birbirleri ile karşılaştırmak değil, mevcut olanın en iyisini yapma esaslı çözümlemeler bulmak en doğru olanıdır, yoksa birinin diğerine üstünlüğü yoktur.

Alışık olduğumuz, ilkokul sıralarından beri örgün öğretim olduğundan ona daha sıcak bakmak olasıdır. Ancak özellikle pandemi sürecinde ilkokul öğrencilerinin Zoom ya da dengi araçlarla bugünden tanışması onların uzaktan öğretim deki farkındalıkları bugünkü öğrencilere göre daha yüksekte olmaya ittiğinden daha başarılı olma ihtimalleri yüksek olacaktır.

Tabi yarın bir gün onların da karşısına arttırılmış gerçeklik öğretim modeli! ya da yapay zeka öğretim modeli! gibi modeller geldiğinde ne olur bilemem 🙂

Follow me and share it

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »